English Español Français Deutsch Italiano Portugu√™s Româna

CENTRU DE RESURSE

Articole de știri

Comunicat de presă 1. decembrie 2012.

Women for Positive Action accentuează continuu nevoia pentru mai multe cercetări în ceea ce priveşte diferenţele dintre rezultatele HIV observate la bărbaţi şi la femei.
Pentru a marca Ziua Mondială Anti SIDA (1 decembrie 2012) iniţiativa „Women for Positive Action” a comunicat o notificare în care a semnalat numărul redus al femeilor incluse în testele clinice HIV (în prezent doar ~20%) şi în care dezbate rezultatele rapoartelor ştiinţifice recente referitoare la diferenţele apărute în testele virologice şi clinice combinate cu terapii antiretrovirale. Acest material care poate fi consultat la adresa: www.womenforpositiveaction.org , accentuează necesitatea colectării de date specifice sexelor în cadrul cercetărilor HIV, în scopul facilitării deciziilor potrivite şi a întocmirii programelor terapeutice corespunzătoare.

Sharon Walmsley, specialistă în boli infecţioase (HIV) în Canada şi membră voluntară a iniţiativei „Women for Positive Action” explică: „Compararea datelor obţinute în urma testelor clinice efectuate pe bărbaţi şi a celor efectuate pe femei nu este o procedură adecvată, având caracter ştiinţific redus. Doar în cazul studierii efectelor speciale (pozitive şi negative) a intervenţiilor efectuate în cazul femeilor vom dobândi cunoştinţele necesare îngrijirii femeilor şi optimizării rezultatelor ulterioare. întocmirea rapoartelor specifice sexelor nu este suficientă - cercetătorii trebuie să acorde atenţie diferenţelor dintre sexe atât în cadrul etapelor de planificare a testelor clinice, cât şi în analizarea rezultatelor acestora.” Această notificare a fost întocmită de Sharon Walmsley, Mona Loutfy, Lorraine Sherr, Karine Lacombe şi Ophelia Haanyama Ørum din partea iniţiativei „Women for Positive Action”, şi oferă o expertiză în ceea ce priveşte implicaţiile lipsei de date specifice despre femeile, infectate HIV.

„Multe dintre studiile analizate indică faptul că femeile sunt mai afectate de infecţia HIV. Este posibil, ca motivul pentru această situaţie să derive din diferenţele biologice, comportamentale, farmacologice şi sociale dintre femei şi bărbaţi” ne informează Annette Piecha, membră a German Therapy Activists Network DCAB HIV [Reţeaua activiştilor terapeutici DCAB HIV din Germania] şi a Grupului European pentru Tratarea SIDA. „înţelegerea efectelor specifice ale acestei boli, şi tratarea acesteia sunt elemente-cheie pentru îmbunătăţirea vieţii femeilor şi colaborarea în scopul eliminării inegalităţilor dintre sexe, cauzate de HIV.”

Women for Positive Action este o organizaţie de medici, de reprezentanţi ai comunităţilor şi a femeilor afectate de virusul HIV din Europa, Canada, America Latină şi Africa de Sud. Scopul organizaţiei constă în identificarea şi combaterea problemelor cu care se confruntă femeile afectate de virusul HIV şi de femeile implicate în îngrijirea lor. Pentru mai multe informaţii vă rugăm accesaţi site-ul www.womenforpositiveaction.org.

- Sfârşit -

Observaţii pentru editori
Deşi femeile reprezintă 50% din populaţia globală afectată de virusul HIV, fiind şi acel grup al populaţiei, care este cel mai expus infecţiei HIV, au fost efectuate puţine cercetări legate de situaţiile cu care se confruntă femeile, momentan ele reprezentând aproximativ 20% din numărul participanţilor la testele clinice referitoare la virusul HIV. Misiunea iniţiativei „Women for Positive Action” include şi atragerea atenţiei asupra studiilor recente, aflate în derulare, care se concentrează pe femei. Pentru mai multe informaţii despre iniţiativa „Women for Positive Action” şi despre proiectele acestei organizaţii vă rugăm vizitaţi site-ul http://www.womenforpositiveaction.org ; urmăriţi-ne pe Twitter @WFPA_HIV. „Women for Positive Action” este un program educaţional creat şi iniţiat de Abbott Laboratories.

    Referinţe
  1. UNAIDS Report. Global HIV/AIDS Response 2011. Available at: http://www.unaids.org/en/media/unaids/contentassets/documents/unaidspublication/2011/20111130_UA_Report_en.pdf
  2. Soon GG et al. (2012) Meta-analysis of gender differences in efficacy outcomes for HIV-positive subjects in randomized controlled clinical trials of antiretroviral therapy (2000-2008). AIDS Patient Care STDS; 26(8): 444-53

Pentru mai multe informaţii vă rugăm contactaţi secretariatul „Women for Positive Action”:
E-mail : WFPA@litmus-mme.com
Twitter : @WFPA_HIV
Tel : +44 (0) 20 7632 1969
Adresa : Women for Positive Action, Program Secretariat, Litmus MME, 151 Shaftesbury Avenue, London WC2H 8AL, United Kingdom

Women for Positive Action la Cea de-a XVIII-a Conferinţă Internaţională privind SIDA, Viena

Women for Positive Action a avut plăcerea să participe la lucrările celei de-a XVIII-a Conferinţe Internaţionale privind SIDA, organizată la Viena în perioada 18 - 23 iulie 2010

Consolidarea abilităţilor de leadership la femeile seropozitive, prin dezvoltarea de rețele sociale
Simpozionul de dezvoltare de rețele sociale ale ICW
Women for Positive Action a colaborat cu reţele sociale pentru femei din întreaga lume în cadrul simpozionului organizat de Comunitatea Internaţională a Femeilor cu HIV/SIDA (ICW). Simpozionul a urmărit să sublinieze importanţa colaborării dintre reţelele sociale ale femeilor pentru a îmbunătăţi viaţa celor care trăiesc cu virusul HIV.

Vorbind alături de reprezentanţi din America Latină, SUA, Asia Pacifică şi Africa, Angelina Namiba a discutat despre experienţele sale personale ca membru al reţelelor europene, printre care şi Women for Positive Action şi WECARe+. „Fiecare reţea socială de femei necesită o viziune clară şi obiective clare, care să le permită acestora să evolueze şi să depună eforturi pentru atingerea unui scop comun”, a subliniat Angelina. „Spre exemplu, Women for Positive Action, care este condusă de o asociaţie profesională alcătuită din femei care trăiesc cu HIV, cadre medicale şi reprezentanţi ai comunităţilor din Europa, Canada şi America Latină, urmăreşte să sprijine atât cadrele medicale, cât şi femeile care trăiesc cu HIV, prin furnizarea de resurse”.

Toate grupurile care au participat la simpozion şi-au asumat angajamentul de a asigura implicarea cu succes a femeilor care trăiesc cu HIV în conceperea, punerea în aplicare, monitorizarea şi evaluarea programelor cu potenţial impact asupra vieţii acestora. Acest simpozion a constituit un prilej de a creşte nivelul de conştientizare asupra  importanţei  sprijinului permanent şi eforturilor depuse în acest domeniu.

Recepţia Women’s Networking Zone
Women for Positive Action a sponsorizat recepţia Women’s Networking Zone (WNZ), la care au luat parte peste 150 de persoane. În timpul recepţiei, Angelina Namiba şi Ulrike Sonnenberg-Schwan au mulţumit organizatorilor, în numele Women for Positive Action, pentru că au oferit participanţilor un cerc de informare atât de util.

WNZ s-a constituit ca un forum al comunităţii, deschis publicului în cadrul Conferinţei Internaţionale privind SIDA - oferind un spaţiu în care membrii comunităţii, susţinătorii, cercetătorii, cadrele medicale şi factorii de decizie se puteau întâlni, îşi puteau împărtăşi experienţele şi puteau învăţa împreună.

Vă invităm să vizitaţi centrul de resurse pentru a descărca planşele educative. Pentru a afla informaţii despre proiectele în derulare, vă invităm să vizitaţi pagina dedicată proiectelor.

Comunicat de presă WFPA, 4 martie 2010

Women for Positive Action: un parteneriat internaţional dedicat îmbunătăţirii vieţii femeilor care trăiesc cu HIV

Pentru a marca Ziua Internaţională a Femeii (8 martie 2010), Women for Positive Action lansează o serie de instrumente prin care să crească nivelul de conştientizare cu privire la provocările cu care se confruntă astăzi femeile care trăiesc cu HIV/SIDA. Women for Positive Action (WFPA) este condusă de o coaliţie numeroasă, alcătuită din cadre medicale, femei care trăiesc cu HIV şi reprezentanţi ai comunităţilor din Europa, Canada şi America Latină. Această iniţiativă globală urmăreşte să sprijine cadrele medicale şi femeile care trăiesc cu HIV prin furnizarea de resurse, ce pot fi descărcate, în limba engleză şi în limba spaniolă, de la www.womenforpositiveaction.org.

Pentru a vizualiza comunicatul de presă în format multimedia, vă rugăm să faceţi clic aici: http://multivu.prnewswire.com/mnr/prne/wfpa/40788

Femeile care trăiesc cu HIV se confruntă cu numeroase provocări, ca urmare a bolii lor şi a tratamentului, inclusiv depresie, vinovăţie, izolare, discriminare şi preocupări legate de imaginea corporală”, a declarat Sharon Walmsley, director al catedrei de Cercetare clinică în domeniul HIV din cadrul Universităţii din Toronto, Canada. „Noile resurse WFPA vor încuraja educaţia şi vor stimula comunicarea între femeile cu HIV şi cei care se ocupă de îngrijirea acestora”. Resursele educative includ informaţii privind bunele practici şi cercetările actuale, precum şi studii de caz informative.

WFPA realizează o combinație unică între persoanele implicate în îngrijirea femeilor care trăiesc cu HIV cu perspectivele directe ale celor care, ele însele, trăiesc cu HIV. Ophelia Haanyama Ørum, consultant senior al Global Partnerships on HIV and AIDS, din cadrul Fundaţiei Noah’s Ark, Stockholm, Suedia, a adăugat: „Femeile care trăiesc cu HIV implicate în iniţiativa WFPA salută oportunitatea de a include experienţele şi expertiza noastră în dezvoltarea de soluţii medicale şi sociale pentru femeile afectate de HIV din întreaga lume”.
Grupul îşi propune să încurajeze, să educe şi să sprijine femeile care trăiesc cu HIV, precum şi cadrele medicale şi susţinătorii din comunitate implicaţi în îngrijirea acestora.
Tema de anul acesta pentru Ziua Internaţională a Femeii este „Egalitate de drepturi, egalitate de şanse: Progres pentru toţi”, oferind prilejul ideal pentru a lua în considerare impactul unic pe care îl are HIV asupra femeilor. Înţelegerea efectului bolii este un pas-cheie în îmbunătăţirea vieţii femeilor şi în eforturile de a diminua inegalităţile de gen, la pacienţii cu HIV.

La nivel global, se estimează că 33 de milioane de oameni trăiesc cu HIV. Femeile reprezintă aproximativ 50% dintre cazurile de HIV şi constituie un procentaj mai mare în ceea ce priveşte cazurile nou-diagnosticate, comparativ cu bărbaţii. Aceasta înseamnă că rata de infectare cu HIV în rândul femeilor cunoaşte o creştere în mai multe ţări. Tinerele femei din Africa Subsahariană, cu vârsta între 15 şi 24 de ani, prezintă un risc de infectare de trei-patru ori mai mare decât bărbaţii tineri (UNAIDS, 2009). Cea mai comună cale de transmitere este cea heterosexuală, iar majoritatea femeilor cu HIV se află la vârstă reproductivă. Mai mult decât atât, femeile cu HIV sunt mai predispuse diagnosticării într-un stadiu tardiv al infectării cu HIV, comparativ cu bărbaţii. Vizitaţi www.womenforpositiveaction.org pentru mai multe informaţii despre WFPA şi proiectele în derulare. Iniţiativa WFPA este sprijinită printr-un fond Abbott.

Referinţe:
UNAIDS 2009, http://www.unaids.org/en/default.asp

Pentru mai multe informaţii, vă rugăm să contactaţi:
Women for Positive Action
Birou Programe

Litmus MME
151 Shaftesbury Avenue
Londra WC2H 8AL
Marea Britanie
Tel: +44 (0)20 7632 1969
WFPA@litmus-mme.com